Saradnja PKS i RNIDS

Bez autora
Jun 14 2011

Privredna komora Srbije (PKS) i Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) uspostavili su saradnju u cilju prenošenja nadležnosti na PKS kao instituciju u okviru koje će se voditi postupak rešavanja sporova povodom registracije internet domena .rs. Na ovaj način biće smanjen broj sudskih postupaka, jer će neki najsporniji slučajevi već biti rešeni pred ovim alternativnim načinom rešavanja sporova, koji je efikasniji, brži i jeftiniji. Međutim, nezadovoljna strana u roku od deset radnih dana po okončanju ovog postupka može da pokrene sudski spor. PKS ima dragoceno iskustvo u ovakvim postupcima, posebno u trgovinskoj i spoljnotrgovinskoj arbitraži. PKS predstavlja kompetentnu instituciju sa značajnim organizacionim i stručnim kapacitetima i iskustvima u oblasti alternativnih načina rešavanja sporova u privredi. Posebno je značajno da je jedan od Statutom definisanih ciljeva rada PKS i izgradnja i razvoj elektronskog poslovanja i jedinstvenog informacionog sistema, u sklopu ukupnih aktivnosti na razvoju tržišne privrede i privredne infrastrukture.

Saradnja PKS i RNIDSPrivredna komora Srbije (PKS) i Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) uspostavili su saradnju u cilju prenošenja nadležnosti na PKS kao instituciju u okviru koje će se voditi postupak rešavanja sporova povodom registracije internet domena .rs.

Kako je danas istaknuto, na ovaj način biće smanjen broj sudskih postupaka, jer će neki najsporniji slučajevi već biti rešeni pred ovim alternativnim načinom rešavanja sporova, koji je efikasniji, brži i jeftiniji. Međutim, nezadovoljna strana u roku od deset radnih dana po okončanju ovog postupka može da pokrene sudski spor.

PKS ima dragoceno iskustvo u ovakvim postupcima, posebno u trgovinskoj i spoljnotrgovinskoj arbitraži. PKS predstavlja kompetentnu instituciju sa značajnim organizacionim i stručnim kapacitetima i iskustvima u oblasti alternativnih načina rešavanja sporova u privredi. Posebno je značajno da je jedan od Statutom definisanih ciljeva rada PKS i izgradnja i razvoj elektronskog poslovanja i jedinstvenog informacionog sistema, u sklopu ukupnih aktivnosti na razvoju tržišne privrede i privredne infrastrukture.

Fond RNIDS, upravlja registrom nacionalnih internet domena .rs saglasno odluci međunarodne organizacije "Internet korporacija za dodeljena imena i brojeve", sa osnovnim ciljem da ostvari opšti interes svih građana Srbije, uz poštovanje principa kvaliteta, efikasnosti i transparentnosti. Pravilnik o postupku za rešavanje sporova povodom registracije .rs domena usvojen je početkom maja 2011. godine, a njime se uređuju pravila postupka za rešavanje sporova povodom registracije .rs domena, pred specijalizovanim stalnim telom formiranim pri PKS - Komisijom za rešavanje sporova povodom registracije .rs domena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik